ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ISDECONOMY! Το Site περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του μαθήματος Α.Ο.Θ της Γ' Λυκείου. Οι σημειώσεις και επιλογές αποτελούν χρηστικό εργαλείο για τους μαθητές και τους καθηγητές που πραγματεύονται το γνωστικό αντικείμενo:«ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ»

Η πόλη μας


 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ - Νομός Λασιθίου, Η Νύμφη του Λιβυκού
Ιεράπετρα - Λιμάνι
Η Ιεράπετρα, η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης αποτελεί 35 αιώνες τώρα το σταυροδρόμι των πολιτισμών. Ανατολή και Δύση συναντώνται στο τελευταίο σύνορο της Κρήτης, στο μέρος που φιλοξένησε Φοίνικες, Μίνωες, Ενετούς, Τούρκους. Μαγευτική για τον πολιτισμό της, μαγευτική για την ομορφιά της. Εξωτικές παραλίες, αλλά και απομακρυσμένα γραφικά χωριουδάκια πάνω στα βουνά, πρασινογάλανα νερά και πυκνή βλάστηση. Ο ήλιος χαρίζει ακατάπαυστα τη ζεστασιά του στην Ιεράπετρα, προσφέροντάς της ηλιοφάνεια καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου και θερμοκρασίες που ποτέ δεν πέφτουν κάτω από τους 12 oC.
ΙεράπετραΌλες σχεδόν οι παραλίες της Ιεράπετρας κερδίζουν κάθε χρόνο Μπλε Σημαίες, με τις παραλίες του νησιού Χρυσή (το γνωστό μας Γαϊδουρονήσι) να καταπλήσσουν κάθε χρόνο τους επισκέπτες τους με την απίστευτη ομορφιά και την εξωτική χάρη τους.
Όσο για τους ανθρώπους της Ιεράπετρας: φιλόξενοι - όπως άλλωστε όλοι οι Κρητικοί - ανοιχτόκαρδοι και γλεντζέδες, θα σας προσφέρουν μια ρακί και λίγο ντάκο, κλέβοντάς σας την καρδιά.

Νήσος Χρυσή (Γαϊδουρονήσι)

Νήσος Χρυσή Αγκυροβολημένο πλοίο στα ανοιχτά του Λιβυκού, η Χρυσή βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας, με θάλασσα βάθους έως και 700 μέτρων να την χωρίζει από την Κρήτη.
Στο Γεραπετρίτικο νησί μαγεύεται κανείς από το κάλλος της φύσης, από τη γοητεία του «ουρανοθάλασσου» του Ν. Καζαντζάκη, από το «προσκύνημα των κυμάτων» του Α. Παπαδιαμάντη.
Όρμοι κρυφοί και φανεροί, παρθένες παραλίες, κρυστάλλινα πρασινογάλαζα νερά. Σπάνια δάση, εύθραυστοι οικότοποι, είδη φυτών και ζώων που ζουν ανενόχλητα στο νησί εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ερείπια μνημείων προϊστορικής και ιστορικής εποχής, όλα λιάζονται στην αγκαλιά της θάλασσας του Λιβυκού από τις ακτίνες του ελληνικού ήλιου.
Το νησάκι Χρυσή δε είναι τίποτα άλλο από την φύση: ανόθευτη, «ομιλούσα», μυστηριακή.Φρούριο Καλές
Φρούριο Καλές
Επισκοπή
Επισκοπή - Σαρκοφάγος

Το Φαράγγι του Χα
. Το φρούριο Καλές.
Χτίστηκε από τους Βενετούς, πιθανότατα στα πρώτα χρόνια του 13ου αιώνα, ενώ εσωτερικές μεταβολές και προσθήκες έκαναν και οι Τούρκοι. Σίγουρα θα ακούσετε μύθους για τους Σαρακηνούς πειρατές οι οποίοι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να ζουν στο κάστρο.

. Το Τζαμί στην παλιά πόλη.
Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι. και φέρει μουσουλμανική επιγραφή στο ανώφλι στης εισόδου. Απέναντι του είναι η αναστηλωμένη μουσουλμανική βρύση.

. Το σπίτι όπου λέγεται ότι διανυκτέρευσε ο Μέγας Ναπολέων επιστρέφοντας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη.

. Το φράγμα των Μπραμιανών, που εξασφαλίζει σημαντικές ποσότητες νερού στην περιοχή.

. Το νησάκι Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, σε απόσταση 7,5 ν.μ. με εξωτικές παραλίες.

. Η Επισκοπή. Σημαντικό παραδοσιακό κρητικό χωριό

. Η Θρύπτη

. Το φαράγγι του Χα

. Το μοναστήρι της Φανερωμένης

. Το μοναστήρι της Παναγιάς της Εξακουστής

. Η μονή Βρυωμένου

Μουσεία

. Αρχαιολογική Συλλογή. Στεγάζεται στο κτίριο της πρώην Οθωμανικής Σχολής.

. Λαογραφικό. Στη Βαϊνιά.


Παραλίες

. Η απλωτή παραλία της πόλης.

. Μύρτος

. Μεγάλη Παραλία

. Παχιά Άμμος

. Οπωσδήποτε στο νησάκι Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι. Εκεί θα συναντήσετε εξωτικές παραλίες, ακρογιαλιές με γαλαζοπράσινα νερά και δάσος με κέδρους.

ΠΗΓΗ: Hello Greece